Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020

Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας,

            Η ενδεκάτη Σεπτεμβρίου 2019 με τον καθιερωμένο αγιασμό στα σχολεία σηματοδοτεί την αρχή του νέου διδακτικού έτους. Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι ελπίδες των ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον εξακολουθούν να στηρίζονται στην εκπαίδευση. Η δημόσια παιδεία αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για ένα σχολείο ανοικτό, δημοκρατικό και σύγχρονο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εντάσσονται στο κοινωνικό και πνευματικό περιβάλλον του σχολείου τους έχοντας το δικαίωμα να τους παρασχεθούν τα αγαθά της ισότιμης σχολικής ένταξης, των ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών και της ολοκληρωμένης προσωπικής ανάπτυξης.

Το σημερινό ελληνικό σχολείο στεγάζει τα όνειρα όλων, και όσων θεωρούνται “ευάλωτοι” και αυτών που απολαμβάνουν μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική ασφάλεια. Καλλιεργεί τη γενική παιδεία, αλλά συγχρόνως δίνει έμφαση στην επαγγελματική και εκκλησιαστική εκπαίδευση. Υποδέχεται αλλοδαπούς μαθητές στην Ελλάδα και Έλληνες μαθητές στο εξωτερικό. Λειτουργεί απελευθερωτικά ακόμα και μέσα στα ασφυκτικά όρια των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που αποφασίζουν να επιστρέψουν ενήλικες στα θρανία που κάποτε εγκατέλειψαν πρόωρα.

Η δημόσια εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στον διευρυμένο και πολυεπίπεδο ρόλο της δεν έχει ανάγκη μονάχα τη χρηματοδότηση της Πολιτείας. Χρειάζεται τους λειτουργούς της να την υπηρετούν με αφοσίωση και όραμα και τους γονείς να στέκονται όχι μόνο στο πλευρό των παιδιών τους, αλλά και των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται γι’ αυτά. Έχει ανάγκη τους κοινωνικούς θεσμούς να στηρίζουν το έργο της και την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να προάγει τους στόχους της, συναινώντας στη χάραξη των βασικών αρχών της. Περισσότερο από όλα όμως η εκπαίδευση στην Ελλάδα του 21ου αι. έχει ανάγκη τους μαθητές της. Η πνευματική, ηθική και ψυχική καλλιέργεια των μαθητών, όταν αναγνωρίζεται ως αποτέλεσμα της παιδείας που λαμβάνουν, γίνεται η μοναδική καταξίωση για τους εκπαιδευτικούς και για το δύσκολο έργο που επιτελούν. Η καταξίωση αυτή είναι ένας διαρκής και ακατάπαυστος αγώνας που ξεκινά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μαζί με τις θερμές ευχές σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για “Καλή σχολική χρονιά” ας μου επιτραπεί να εκφράσω την πεποίθηση ότι είναι πλέον καιρός τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και η εκπαίδευση να καταλάβουν στην εκτίμηση των πολιτών αυτής της χώρας την καταξίωση που δικαιούνται.

Σπύρος Πιλιτζίδης

                                    Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares